Lomma kommuns sopsorteringsguide

Nu blir det lätt att sortera rätt

”Tack vare att du sorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Nu kan även du som bor i en- och tvåfamiljshus enklare göra miljön en tjänst. Sortera förpackningar, tidningar och matavfall direkt i flerfackskärl där du bor. I Lomma kommun gör vi en storsatsning för att göra det smidigare att sortera! Läs mer på www.sita.se/lomma eller kontakta SITAs kundtjänst direkt på 020-120 00 00 eller lomma@sita.se.”

sopsortbild Hämta sopsorteringsguiden som pdf-fil

11 reaktion på “Lomma kommuns sopsorteringsguide

 1. Du tycker att de är onödig att byta tak på soprummen. Kan man tro. För de första är plåt bättre än plast ur hållbarhets synpunkt. För de andra finns de ljus i soprummen så mörkt blir de nog inte. Skulle dom vara defekt så är de bara att säga ifrån till någon i styrelsen så att de kan åtgärdas svårare är de inte. För de tredje vad tror du dom övriga medlemmar säger om vi inte har tak över soprummen, tex. tänk dig en sån vinter som i år med snö överalla tunnor man hade nog inte kommit in i soprummen. De behöver inte bara klagas man får se dom posetiva sakarna med någongång. Vi gör så gott vi kan och har resurser. Jag hoppas att ni hade en skön sommar i allafall. I mars nästa år har vi årsmöte då hoppas jag att alla ni som bara klagar ställer upp och anmäller er som styrelsemedlem så att allt blir som ni vill ha det. MVH Reinhard

 2. [Admin flyttade kommentar hit] Vi läser alla innlägg. Att vi har problem är vi medvetna om. Men eftersom vi har en Samfällighet så har vi alla ansvar att hjälpa till att allting fungerar på de bästa sättet. Inte bara klaga. Vi har inte någon som städar efter oss om vi skiter ner eller skräpa ner. Vem skall städa i soprummen om de ligger trägårdsavfall, förpakningsmaterial, plast och dylikt. Ska vi låta någon städa och ser efter oss vad vi inte villl göra koster de en hel del. Matavfall ska inte innehålla soppa, såser, stuvningar, de kann man spola bort, så blir påsarna inte så blöta. Att de sköts bättre på andra håll stämmer inte riktig vi har andra informationer som säger att dom har problem. Komm gärna till styrelsen och diskutera problemet kanske vi kan komma på en lösning. Ring gärna Reinhard weis 046-294137

 3. Skriv gärna innlägg, men gör de inte anonymt,vi vill gärna tilltala personen med namn om vi komentera inläggget. Sen vill vi gärna att ni ta reda på fakta innan ni skriver nåt så att de inte uppkommer felaktikheter i inlägget. Vi har ett styrelse som ställer gärna upp om ni har frågor som är oklart.
  Reinhard

 4. Läste att taket skall bytas mot plåt på stora soprummet. Varför lägga pengar på detta? För det första så kommer det att bli mörkt! Dessutom så är det inget i soprummet som behöver skyddas mot regn, staket runt tunnorna räcker länge! Mitt förslag är att ta bort taket helt om det nu är så farligt med de små hål som finns i det gamla!

 5. Problemet med lilla soprummet är, precis som Gunilla säger, att plasttunnan inte räcker till. Ej heller den för papp. Två dagar efter tömning är de fulla. Det är inte att ge de rätta förutsättningarna för dem som vill sopsortera rätt.

 6. Tunna med plast i det lilla soprummet räcker ju aldig till, varför en bara där o 3 stycken i det stora.

 7. Jag var skeptisk men tycker det fungerat förvånansvärt bra. Det är fördelen med att vara skeptiker: man blir sällan besviken.

  Men så har jag gott om tid. Jag kan bara föreställa mig hur det är att vara försenad på väg till dagis och jobb med sina påsar och upptäcka att tunnorna är fulla. Då krävs det hög moral för att inte i ren förtvivlan lägga dem där det finns plats eller i någon redan överfull tunna. Att i ett sådant läge gå tillbaka hem med sina illaluktande påsar är att begära mycket av sina medmänniskor.

  Mycket ordnar sig nog efter inkörningen när volymer justerats och vi lärt oss när det brukar finnas plats i tunnorna.

 8. Hej alla medlemmar

  Vi styrelsen är fullt medvetna om att sopsorteringen inte fungerar perfekt än. Vi måste ge det tid för att få fram vilken typ av kärl vi skall ha, hur många av varje samt hur ofta dessa skall tömmas. Har själv noterat att det ligger mer avfall i behållarna för retsavfall i det lilla soprummet. Detta kan ha två orskare kanske är de som använder det mindre intresserade att sortera eller så är det för få kärl av någon typ. Jag vill gärna tro att det är det förra. Ha det varit bra att få veta vad ny som medlemmar tycker. När det gäller att Lomma kommun blandar sitt plastavfall så gäller det enskilda hushåll som har en tunna som är indelad i 4 fack detta gäller inte oss som har större kärl. Fortfarande är det så att är det fullt i något kärl i det lilla soprummet så måste man än så länge ta sig till det stora soprummet.
  För styrelsen räkning/Pia Mauritzon

 9. Det blir nog svårt att få detta att fungera när man läser i tidningen att SITA ändå tömmer plasten bland restavfall!
  Inte så bra för moralen!

  Men jag håller med Reinhard, detta borde inte vara så svårt att fatta för alla som är läskunniga. Man undrar om det är många som skickar ut barnen med soporna som det ser ut nu?

 10. Varför är de några medlemmar som envisas med att inte sotera sina sopor. Plast ligger i papperförpackningar eller tvärtom, Plast i tidningskärlet, papper i Plåtavfallet. Om vi inte sortera så blir de att våran sophämtning blir dyrare och inte billigare än vi hade hoppats. Syn de är ju så enkel bara vi vill. Var vänligt och hjälp, vi kommer att tjäna på det.

 11. ”Nu blir det lätt att sortera rätt”
  Rubriken är inte helt rätt nu när vi ser resultatet!
  Till att börja med så är papperspåsarna för matavfall rena skämtet! Skall man behöva ha 3 dubbla påsar för att dom skall hålla tätt?
  Just nu har jag diverse sopor samlade på lager hemma för att vissa kärl var överfulla redan efter ett par dagar! Inte så kul!
  Jag förstår att styrelsen har en omöjlig uppgift, detta är något kommunen måste lösa!

Kommentarer inaktiverade.